Corona: Aanjaagteam voor huisvesting arbeidsmigranten moet gemeenten aan het werk zetten

Corona: Aanjaagteam voor huisvesting arbeidsmigranten moet gemeenten aan het werk zetten

Op 25 mei 2020 publiceerde Simon Trommel onderstaand artikel over het aanjaagteam voor huisvesting voor arbeidsmigranten.

Een aanjaagteam onder leiding van oud SP-voorman Emile Roemer moet de huisvesting van arbeidsmigranten bij gemeenten en provincies onder de aandacht brengen. Dat schrijft minister Koolmees van SZW aan de Tweede Kamer. Maandagmiddag spreekt de Kamer er over.

Huisvesting van arbeidsmigranten is al jaren een probleem en door de coronacrisis is dat duidelijk zichtbaar geworden. Arbeidsmigranten wonen dicht op elkaar en toonden eerder op EenVandaag hun angst voor het coronavirus. Ook werken ze dicht op elkaar: bij vleesproducenten in Groenlo en in Duitsland regent het besmettingen. Oorzaak, denkt men nu: de arbeidsmigranten zitten te dicht op elkaar, in ieder geval op het werk.

Maar dicht op elkaar wonen is dan ook een probleem: in Velp, bij Arnhem, werden dit voorjaar zes van de ongeveer twintig  bewoners van een pand in Velp ziek door het coronavirus. De bewoners zijn in quarantaine gebracht op een schip in de Rijn. Koolmees erkent die huisvestingsproblemen. Het is niet goed voor de arbeidsmigranten zelf en niet goed voor vitale processen, zoals de voedselvoorziening, vindt hij.

Er was een Nationaal Akkoord, maar dat is jammerlijk gestrand. Na dat akkoord, in 2012, is er een kwaliteitskeurmerk gekomen. Maar daadwerkelijke huisvesting is maar mondjesmaat geregeld. Dat komt vooral omdat gemeenten geen werk maken van die huisvesting. Wel kennen gemeenten sancties. Zo is een Amsterdams bedrijf tienduizenden euro´s aan boetes kwijt, omdat het zijn werknemers kleinschalig in normale woningen onderbracht. Volgens dat bedrijf hebben de woningen het kwaliteitskeurmerk en wordt gehuisvest volgens de geldende CAO-bepalingen. De gemeente Amsterdam vond volgens de ondernemer dat de medewerkers maar in een hotel of een bungalowpark moesten worden ondergebracht en onderneemt geen actie om de migranten in Amsterdam te huisvesten.

Het aanjaagteam moet volgens Koolmees verandering in brengen in onder meer deze problemen. ´De problematiek waarover het kabinet signalen binnen krijgt, is te onderscheiden in problemen op het gebied van werk, huisvesting, vervoer, zorg en grenzen´, schrijft hij aan de Kamer. Het aanjaagteam moet volgens hem werkgevers, provincies en gemeenten samenbrengen om de bescherming van arbeidsmigranten op regionaal niveau te organiseren.

´Tegelijkertijd zal er gezamenlijk met deze partijen en interdepartementaal worden gezocht naar maatregelen voor de bescherming van arbeidsmigranten op de korte en (middel)lange termijn´, schrijft de minister aan de Kamer. ´Dit kan resulteren in lokale oplossingen, maar ook dat er moet worden gekeken naar landelijk beleid´, schrijft de minister verder. ´Daarnaast zal het aanjaagteam monitoren of er sprake is van tekorten of overschotten aan arbeidsmigranten in deelsectoren en zo nodig stimuleren tot arbeidsbemiddeling.´