eisen huisvesting arbeidsmigranten

Eisen huisvesting arbeidsmigranten

Eisen voor huisvesting van arbeidsmigranten

Gemeenten stellen steeds vaker eisen aan de huisvesting voor arbeidsmigranten. Veel andere gemeenten hebben juist de vraag welke eisen ze moeten stellen om goede huisvesting te kunnen bieden in hun dorp of stad. En dan is er nog de vraag; welke eisen stelt een arbeidsmigrant aan huisvesting. Waar moet verantwoorde huisvesting aan voldoen?

Keurmerk

Een belangrijke eis die veel gemeenten stellen, en die we als VHA adviseren aan alle gemeenten is dat bedrijven die huisvesting voor arbeidsmigranten regelen minimaal het SNF-keurmerk moeten hebben. In de praktijk blijkt dat van alle huisvesting die er voor arbeidsmigranten in Nederland beschikbaar is, slechts 25% SNF gecertificeerd is. Daarmee is een groot deel van de huisvesting onder de radar met als gevolg dat wantoestanden en uitbuiting onzichtbaar blijven. Bij bedrijven met een SNF-keurmerk mag je er vanuit gaan dat de huisvesting volgens de Nederlandse regels, goed geregeld is qua inrichting, veiligheid, hygiëne en privacy.

Beheer en toezicht

Het regelen van beheer en toezicht ontbreekt bij gemeentes nog vaak op het lijstje van eisen voor huisvesting van arbeidsmigranten. Terwijl juist goed beheer het verschil kan maken in huisvesting, zowel voor de bewoners als voor de buurt. Onafhankelijke huisvesters (leden van de VHA) zijn vaak de partijen die zich extra inzetten voor goed beheer. Op grote locaties waar meer dan 100 arbeidsmigranten wonen is zelfs vaak een beheerder 24/7 op locatie aanwezig. Maar juist ook in de reguliere woningen is het belangrijk als daar regelmatig een inspecteur langsgaat om te zien of de omstandigheden nog veilig zijn en huisregels worden nageleefd. Als VHA adviseren we gemeenten dan ook om goed woningbeheer toe te voegen aan het lijstje met eisen voor huisvesting van arbeidsmigranten richting de uitzendbureaus en bedrijven die de huisvesting in de gemeente aanbieden.

Welke eisen heeft de arbeidsmigrant qua huisvesting?

Een veelgestelde vraag is welke eisen de arbeidsmigrant zelf stelt aan huisvesting. Daar blijkt geen eenvoudig antwoord op te zijn. De groep arbeidsmigranten is niet over een kam te scheren. Verschillende factoren zijn daar van invloed op, te denken aan leeftijd, verblijfsduur, gezinssituatie of de sector waarin ze werkzaam zijn. Bijvoorbeeld een arbeidsmigrant die een aantal weken seizoenswerk doet in de agrarische sector om wat geld bij elkaar te sparen, stelt niet zoveel bijzondere eisen aan de huisvesting. Een bed, WiFi en een supermarkt in de buurt zijn dan de belangrijkste zaken voor deze werknemer. Maar een arbeidsmigrant die langer verblijft heeft behoefte aan privacy en een eigen slaapkamer. En zodra een man en vrouw samen in Nederland verblijven en wellicht kinderen krijgen, dan worden de eisen qua huisvesting weer anders. Bedenk altijd waar je zelf zou willen verblijven als je voor een periode naar het buitenland gaat om te werken, evt. met collega’s. Welke eisen zou je stellen?

Een aantal veelvoorkomende eisen aan huisvesting voor arbeidsmigranten zijn:

  • Goed werkende WiFi;
  • In de buurt van werkplek;
  • Schone en nette locatie;
  • Sanitaire voorzieningen;
  • Wasmachine;
  • Keuken;
  • 1-persoons slaapkamer.

De leden van de VHA zijn al jaren actief in de huisvestingsbranche en kunnen vanuit hun ervaring adviseren als het gaat om goede huisvesting. We delen onze kennis en expertise graag vrijblijvend met u.